Ege Postası
Geri

‘Diğer’ seçeneği meclisi gerdi: AK Parti meclisi terk etti  

Bayraklı Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısına damgasını vuran konu, Sosyal Etkinlik Merkezi’ne, internetten başvuru kısmındaki cinsiyet bölümüne ‘Erkek’ ve ‘Kadın’ seçeneğinin yanında ‘Diğer’ butonunun da eklenmesi hususu oldu. Konuya tepki gösteren Cumhur İttifakı meclis üyeleri meclis salonunu terk ederken Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, teknik bir hata olduğunu söyledi. Başkan Sandal, “Bizi dinleyin öyle salonu terk edin” dedi ve “diğer” seçeneğinin teknik hatadan kaynaklı olduğunu belirterek şunları söyledi; “Vatandaşı bu şekilde aldatmayın. Klasik şov. Sokakta da sor Abdullah. Evladın sana sorduğunda cevap ver. Biz yeri ve zamanı geldiğinde kim mazlumsa mağdursa onun yanında durmasını biliriz. Buradaki konu teknik bir hatadır. Dikkat edilmemesinden kaynaklı işlem, kasti işlem değildir. Biz toplumun her bireyinin arkasında dururuz. Bu hakka hürmettir." dedi. Öte yandan Meclis’te İhtisas Komisyonu üyeleri seçilerek belirlendi. AK Parti Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu'na üye vermedi.
‘Diğer’ seçeneği meclisi gerdi: AK Parti meclisi terk etti  
Haberler / Yerel Yönetimler
1 Nisan 2022 Cuma 21:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısının birinci oturumu Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleşti. İhtisas komisyonu üyeleri ve encümen üyelerinin belirlendiği oturuma, geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen Bayraklı Belediyesi’nin Sosyal Etkinlik Merkezi’ne, internetten başvuru kısmındaki cinsiyet bölümüne ‘Erkek’ ve ‘Kadın’ seçeneğinin yanında ‘Diğer’ butonunun da eklenmesi hususu oldu. Oturumda çıkan tartışmaların ardından AK Parti gurubu meclis salonunu terk etti. 

Oturumda belediye başkan vekilleri, divan üyeleri, grup başkan vekilleri, encümen üyeleri, komisyon üyeleri ve birlik üyeleri gizli oylamayla seçildi.

Meclis’te Birinci Başkanvekilliğine İrfan Önal, ikinci Başkanvekilliğine ise Nilgün Alpaslan seçildi. Asil katip üyeliklerine Emel Arslan Hür ve Zehra Ongun; yedek katip üyelikler ise Gökhan Kafalı ve İpek Kul seçildi. Ercümen Üyeliklerine İrfan Önal, Şentürk Apaydın, Alim Çankaya seçildi. AK Parti grubu öneri getirmedi.

TRAFO ALANI TARTIŞMA YARATTI

Geçtiğimiz aylarda Bayraklı Belediye Şevket İnce Mahallesi, 33072 ada 3 parselin kuzeyinde kalan kamuya terkli alan içerisine 4.00 m. x 4.00 m. ebatlarında 1 adet trafo yeri ayrılmasına ilişkin 1/1000 ölçekli İmar Planı Değişikliği oy birliği ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclisine havale edilmişti. Ancak askı sürecindeyken çok sayıda itiraz alan planlar, meclis komisyonlarınca tekrar incelendi ve CHP Grubu söz konusu trafo alanının yer altına alınması önerisi sunarken ilgili önerge Hukuk Komisyonundan oy çokluğu, İmar, Çevre ve Sağlık, Engelliler Komisyonlarından ise oy birliği ile geldi. Gündemde kalınmasına karar verildi.

POLAT: KÜÇÜK BİR PARK ALANI

Önerge hakkında bilgi veren CHP Grup Başkanvekili Cindi Can Polat, Atatürk büstüne dikkat çekti ve “Sözü geçen alan daha önce trafo için karar verilmiş. Küçük bir park alanı. Bir Atatürk büstü söz konusu, trafo konulduğunda büst kalkacak. Yer çok küçük. Mahalleli de büstün kalkmasını istemiyor. Bizde trafonun alta taşınmasına karar verdik” dedi. 

HIZAL: KURUMDAN GÖRÜŞ ALINSIN

AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal, önergenin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşüldüğünü ve revize edildiğini hatırlarak, “Tarafımıza gelmiş görüşülmüş, Büyükşehir Meclisinde onaylanmış bir konu. Askıda yapılan itirazlarla yine gündemimize gelmiş. Benim yaptığım itiraz; teknik olarak elektrik mühendisi değil. Kurumdan görüş alınması için görüş ortaya koydum. Yapılması istenen trafonun yer altında yapılmasının mümkün olup olmadığını bilinmiyor. Mahallede kış aylarında yaşayacak elektrik kesintileri, sorunları artırarak devam edeceği. Bunun esasında kurumdan net bir görüş alınarak değerlendirilmesi gerektiği savunduk ve Atatürk büstünün korunması bizim tarafımızdan da önemli.  Biz oradaki bir takım itirazları bu şekliyle kabul edersek doğru bir karar vermeyiz” dedi. 

AKTAŞ’TAN MALİYET VURGUSU

Trafonun yer altına alınması ile direk üstüne yapılmasının arasındaki maliyet artışına dikkat çeken Aktaş, “Yönetmelikleri farklı, yapılması gereken farklı işlemler var. Yeraltına yaptığınız yatırıma havaya yapılan yatırımdan 10 kat fazla maliyeti var. Bende ilgili kurumdan görüş alınması daha doğru olduğunu düşünüyorum. Gündemde bırakılsın ve ilgili kurumda görüş alınarak o yönde ilerlenmesi daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu. Sandal  ise, “Önemli olan şu; o noktadaki hassasiyet doğruysa gündemde kalınıp bilgi alınmasında yarar var” diye konuştu.

ÇAMUR: HALKA HİZMET EDECEK PROJE OLMASI LAZIM

CHP’li Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur ise “Bu konu Hukuk Komisyonunda görüşüldü. Trafo yerinin yer üstü olunması ile ilgili vatandaşı çekincesi var. Yeşil bakış açımız siyaseten farklı olsa da, vatandaş Atatürk büstü ile korunmasın istiyor. Kurum tarafı şeklinde yorum yapılıyor. Teknik olarak mümkün olunmasından ziyade maliyetle olması ön plana çıkarıyorlar. Kurumun çıkarına yorum yapılıyor. Bu mahallemizin fiziki koşulları ortada. Halka hizmet edecek proje olması lazım. Kurumun görüşü alınmadan bizim karar almamız dayatmayla olmaz. Bilirkişi raporu yer altı diyorsa bizde meclis olarak gerekeni yaparız. Olması gereken o alanı korumak için bu kararı almayı uygun bulduk. Tekrar değerlendirilebilir” dedi. 

HIZAL: GAMZE HANIMLAR SADECE ELEŞTİRİRLER

Çamur’a cevap veren AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal, “Siyaseten nasıl farklı olduğu noktasına ben kendinse sormak istiyorum, yeşil alan bakış açımız derken yaklaşık 12-13 yıldır bu şehri yöneten sizler ekstra bir yeşil alan otaya koyup teknik donatıları ve korunması gereken alanları doğurdunuz da mı birileri gelip trafoları yeşil alana yapmak zorsunda kaldı. Biz kimsenin avukatlığını yapmıyoruz, biz Bayraklıların avukatlığını yapıyoruz. Mesele şu; bu işi yapacak mısınız, yapmayacak mısınız? Oradaki trafo alanı geldiği ebatın altına düşürülerek mevcut durum göz önüne alınarak küçültülerek revize edilmiş bir trafo alanı. Bizim ön şart olarak koyacağımız durumda trafonun yapılmaması söz konusu olacak ki o bölgede ciddi sorunların çıkmasına sebebiyet verecek. Siz belediye olarak oralarda yeşil alan miktarlarını artırırsanız, teknik donatı alanlarını arttırırsanız ve kentsel dönüşüm yaparsanız bu tartışmanın hiçbirini yapmayacağız. Biz yaparız, Gamze hanımlar sadece eleştirirler” ifadelerini kullandı. 

SANDAL: KANGREN HALİNE DÖNMÜŞ PROBLEMİ HEP BİRLİKTE ÇÖZMÜŞ OLACAĞIZ

Konuşmaların ardından eleştirilere yanıt veren Başkan Sandal, şunları söyledi; “CHP yaylaların talanından maden ocaklarının talanına kadar dimdik durmuş bir siyasi partidir. Yeşili koruyan yağma ve talanı engelleyen bir örgüt. Burası tartışmaa götürmez bir nokta. Kentsel dönüşüm meselelerini kendi meclislerimizde görüştük. Önümüze çıkan engelleri aşarsak kangren haline dönmüş problemi hep birlikte çözmüş olacağız. Trafo alanı ile ilgili konunun kurum görüşlerinin alınmasının yaralı olacağını düşünüyorum. Bayraklı meclisleri diğer meclislerden farklıdır, biz ortak karar alıyoruz biz gereği neyse onu yapıyoruz.” 

AK PARTİ GRUBU MECLİSİ TERK ETTİ

Bayraklı Belediyesi’nin Sosyal Etkinlik Merkezi’ne, internetten başvuru kısmındaki cinsiyet bölümüne ‘Erkek’ ve ‘Kadın’ seçeneğinin yanında ‘Diğer’ butonunun da eklenmesi konusunun oturumda gündeme gelmesi üzerine mecliste ipler gerildi. Konuya ilişkin eleştirilerini dile getiren AK Parti grubu daha sonra konuyu protesto ederek meclis salonunu terk etti. 

AKTAŞ: PROTESTO EDİYORUZ

Geleneksel toplumsal cinsiyet kalıplarına gönderme yapan AK Partili Aktaş, “Çocuklar anne ve baba bu ne diye sorsaydı ne derdiniz? Cinsiyet bölümünde kadın, erkek ve diğerleri butonu yer alıyor. Ben babalara soruyorum, çocuğunuz size sorsa diğerleri ne diye nasıl cevap vereceksiniz? Bazı değerleri infak etmeyin. Toplumun değer yargıları ile oynamayın. Bu olay sosyal medya düşünce, vatandaşlar itiraz edince belediye açıklama yaparak, bizim sayfamızda böyle bir seçenek yoktur diyor. Çocuklarla ilgili böyle oyun oynanması doğru değil. Cumhur İttifakı olarak bu konuya dikkat çekmek için protesto ediyor ve meclisi terk ediyoruz” ifadeleriyle konuya tepkisini gösterdi. Aktaş’ın sözlerinin ardından Cumhur İttifakı grubu salonu terk etti.  

SANDAL: KENDİLERİNDEN OLMAYANI YOK SAYAMAYA KURGULAMIŞ

Cumhur İttifakı meclis salonu terk ederken cevap haklarının doğduğunu ifade eden Başkan Sandal, “Bizi dinleyin öyle salonu terk edin” dedi ve “diğer” seçeneğinin teknik hatadan kaynaklı olduğunu belirterek şunları söyledi; “Vatandaşı bu şekilde aldatmayın. Klasik şov. Sokakta da sor Abdullah. Evladın sana sorduğunda cevap ver. Biz yeri ve zamanı geldiğinde kim mazlumsa mağdursa onun yanında durmasını biliriz. Buradaki konu teknik bir hatadır. Dikkat edilmemesinden kaynaklı işlem, kasti işlem değildir. Biz toplumun her bireyinin arkasında dururuz. Bu hakka hürmettir. Gören çocuk inanıyorum ki bu vatandaşlarımızı gördüğünde babasına da annesine de soruyor. Ben bunlara turist dediğimde bundan bahsediyordum. Bunların vicdanlarında merhamet yok. Kendilerinden olmayanı yok sayamaya kurgulamış. 2023’de beladan hep beraber kurtulacağız.”

KİMLER SEÇİLDİ?

Meclis’te İhtisas Komisyonu üyeleri seçilerek belirlendi.

Plan ve Bütçe Komisyonu: Mehmet Toptaş, Yeşim Tekoğlu, Serap Keskin, Mikail Bilici

İmar Komisyonu: Cindi Can Polat, İsmail Sarı, İpek Kul, Seyfettin Atbaş

Hukuk Komisyonu: Gamze Gül Çamur, Ali Uğurel, Nilgün Alparslan, Özgür Hızal

Çevre ve Sağlık Komisyonu: Zehra Ongun,  Serap Keskin, Kıyasettin Aydemir, Murat Pervane 

Eğitim Komisyonu: Gönül Güngör, Mukaddes Işın, Şeyhmus Bıçakçı, Hayrullah Telli 

Esnaf - Sanatkarlar ve Pazaryerleri Komisyonu: Gökhan Kafalı, Şeyhmus Bıçakçı, Ertuğrul Civelek, Orhan Temiz

Sosyal İşler Komisyonu: Binali Bingöl, Metin Uyma, Gökhan Kafalı, Orhan Temiz

Mahalle Sınırları Tespit Komisyonu: Zehra Ongun, Ali Uğurel, Metin Uyma, Emre Demir

Çocuk Hakları, Gençlik ve Spor Komisyonu: Gönül Güngör, Gökhan Kafalı, Kıyaseddin Aydemir, Ahmet Öztep

Kültür Komisyonu: Gökhan Kafalı, Metin Uyma, Zehra Ongun, Abdullah Aktaş

Sosyal Konutlar Komisyonu: Alim Çankaya, Mukaddes Işın, Kıyasettin Aydemir, Murat Pervane

Kent Konseyi Komisyonu: Zehra Ongun, Metin Uyma, Nilgün Alpaslan, Abdullah Aktaş

AK PARTİ ÜYE VERMEDİ

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: Gönül Güngör, Şeyhmus Bıçakçı, Mukaddes Işın, AK Parti Grubu üye vermeyeceğini ifade etti

Madde Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu: Gökhan Kafalı, Mehmet Toptaş, Kıyasettin Aydemir, Derviş Kabacık

Araştırma ve Geliştirme ( AR-GE) Komisyonu: Metin Uyma, Ali Uğurel, Gönül Güngör, Osman Sağlam

Kentsel Dönüşüm Komisyonu: Gönül Güngör, Mukaddes Işın, Şeyhmus Bıçakçı, Muhammer Şahin

Engelliler Komisyonu: Osman Akseki, Emel Arslan Hür, Gökhan Kafalı, Murat Pervane

Deprem ve Afetler Komisyonu: Kıyasettin Aydemir, Hulusi Başaran, Binali Bingöl, Mikail Bilici

Hayvan Hakları Komisyonu: Binali Bingöl, Serap Keskin, Kıyasettin Aydemir, Ahmet Öztep

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası